Stal de Wijhoeve

                           SDW Miniatures



Werkwijze

Naast dat ik Freestyle instructrice ben, heb ik mij veel ingelezen in de biomechanica van een paard en onder andere mij ook gespecialiseerd in het trainen van jonge paarden. Omdat ik zelf al jaren minipaardjes heb en deze ook zelf heb beleerd, is mijn interesse in het mennen gaan groeien en heb ik dit verder op gepakt om ook paardjes van andere te beleren. 

Deze trainingen komen aan bod;

-Loswerken- elkaar leren kennen 

-Grondwerk-  leiderschap, tempo bepaling

-Desensibiliseren- druk achter de billen, tuig 

-Dubbele lange lijnen- sturen, contact met bit oppakken 

-Gewenning van geluid en gevoel van de sulky 

-Het inspannen 

-ABC mennen - stap, draf, links/rechts, halthouden


Verkeersmak maken? Omdat onze omgeving helaas weinig opties geeft tot buiten rijden is dit niet wat wij kunnen aanbieden. (smalle fietspaden en 80-km weg)    Alternatief: Alleen met dubbele lange lijnen is het mogelijk om hier mee te trainen. 

Ik vind het belangrijk dat alles wat de pony's leren, uiteindelijk ontspanning en plezier oplevert. Het moet leuk zijn voor de dieren, vandaar dat ik veel kleine stappen onderneem om te kijken wat vinden ze moeilijker en wat gaat er goed. Zodat jij, wanneer jij je pony weer ophaalt, verder kan waar ik was gebleven. 

Ik ben gemiddeld 6 weken bezig om op een ontspannen manier jouw pony deze bovenstaande dingen aan te leren. Ik noem de laatste stap, het 'abc van het mennen', want de rest van het alfabet zal jij samen met je pony moeten gaan leren en kilometers moeten gaan maken. Het liefste daarbij ook met professionele begeleiding van iemand bij jou in de buurt. 


Ik heb in de jaren gemerkt dat het mennen met mini's snel wordt onderschat omdat ze klein en handzamer zijn. Maar ook met mini's kan het heel snel mis gaan. Het blijven vluchtdieren en veel zullen dan ook reageren op het feit dat er een kar achter hen gaat hangen. Als je dit niet goed opvangt, kan dit al snel een traumatische ervaring worden voor het dier. 

Helaas heb ik dan ook verschillende keren pony's gekregen waar al duidelijk mee getraind was, waarbij het te snel is gegaan of mensen toch te weinig kennis hadden.. hierdoor heeft de pony geen vertrouwen meer in de sulky en in de mens. Hoe graag ik ook zou willen, dit is ook niet voor mij in 6 weken op te lossen. Mijn advies is dan ook altijd, zo groen mogelijk je pony te brengen en wanneer je hem weer ophaalt, onder begeleiding het verder op te pakken. 

Mocht je toch een pony hebben waarbij je dit hebt geprobeerd en dit is mis gegaan, geen probleem. In overleg kunnen we kijken of we wat voor jouw pony kunnen betekenen om het vertrouwen terug te winnen. Zolang dit maar wordt aangegeven van te voren vanuit de eigenaar. Om gevaarlijke situaties te vermijden. 




Bellen